Marguerite De La Motte

była amerykańską gwiazdą kina niemego.

Biografia

W młodości Marguerite De La Motte pobierała lekcje tańca i baletu u rosyjskiej baleriny Anny Pavlovej oraz ukończyła artystyczną szkołę Egan. W wieku 17 lat zaczęła występować regularnie na scenie jako tancerka. Na deskach teatru Sid Grauman’s Million Dollar w Los wypatrzył ją Douglas Fairbanks i zaprosił do współpracy. Największą popularność przyniosły jej filmy, gdzie grała właśnie u jego boku m.in. “Znak Zorro“, “Trzej muszkieterowie”, “The Nut” i “Żelazna maska”.

Niestety, gdy miała 18 lat, została sierotą. Matka zginęła w wypadku samochodowym w styczniu 1920 roku, a w sierpniu tego samego roku jej ojciec miał atak serca. Została sama z młodszym bratem, ale pod opiekę wziął ją producent J.L. Frothingham.

W 1924 roku wyszła za mąż za Johna Bowersa, idola kina niemego. Grali razem w 12 filmach. Związek zakończył się separacją, a John Bowers niedługo potem popełnił samobójstwo, rzucając się do oceanu. Powodem było to, że do produkcji filmowych zaczęły wchodzić dzieła dźwiękowe, a aktorzy kina niemego nie umieli się odnaleźć w nowej rzeczywistości. Marguerite zagrała jeszcze w kilku z nich, ale szybko odeszła na emeryturę.

Podczas II wojny światowej pracowała jako inspektor w fabryce wojennej i dla Czerwonego Krzyża.

Najbardziej znana z

  • Trzej muszkieterowie (1921)
  • Znak Zorro (1920)
  • Shadows (1922)
  • The Nut (1921)
  • Żelazna maska (1929)

Powiązanie z

Marguerite De La Motte zagrała rolę Lolity Pulindo w filmie “Znak Zorro” z 1920 roku. Miała wówczas 18 lat.

Metryczka, rodzina, nagrody

data urodzenia: 22 czerwca 1902
data śmierci: 10 marca 1950 (w wieku 47 lat z powodu zakrzepicy mózgu)
miejsce urodzenia: Duluth, Minnesota, USA
wzrost: 157 cm
stan cywilny: mąż John Bowers (1924-1936, rozwód, samobójstwo), mąż Sidney H. Rivkin (1939-1943, rozwód)
rodzina: młodszy brat, kuzyn Clete Roberts

Ciekawostki i linki

  • Od 8 lutego 1960 roku ma swoją gwiazdę w Hollywoodzkiej Alei Gwiazd.
  • Razem z Noahem Beerym i Noahem Beerym Juniorem grała zarówno w “Znaku Zorro“, jak i w jej ostatnim filmie “Overland Mail”.
  • Jej kuzyn, Clete Roberts, wystąpił w dwóch odcinkach serialu M*A*S*H* jako korespondent wojenny, którym był z zawodu.
  • Lubiła czytać i grać na pianinie.
  • Została pochowana w Olivet Memorial Park w Colma w Kalifornii.
  • Jej najlepszą przyjaciółką była aktorka Barbara La Marr, który zmarła w wieku 29 lat na gruźlicę.

Filmografia

1942 – The Man Who Returned to Life jako Pani Hibbard
1942 – Overland Mail jako Kelnerka Rose
1941 – Reg’lar Fellers jako Mrs. Dugan
1934 – A Woman’s Man jako Gloria Jordan
1930 – Shadow Ranch jako Ruth Cameron
1929 – Żelazna maska jako Constance
1929 – Montmartre Rose jako Jeanne
1927 – The Kid Sister jako Helen Hall
1927 – Ragtime jako Beth Barton
1927 – Held by the Law jako Mary Travis
1927 – Broadway Madness jako Maida Vincent
1926 – The Unknown Soldier jako Mary Phillips
1926 – The Last Frontier jako Beth
1926 – Red Dice jako Beverly Vane
1926 – Pals in Paradise jako Geraldine Howard
1926 – Meet the Prince jako Annabelle Ford
1926 – Hearts and Fists jako Alexia Newton
1926 – Fifth Avenue jako Barbara Pelham
1925 – The People vs. Nancy Preston jako Nancy Preston
1925 – Lepiej się żenić jako Doris
1925 – Flattery jako Betty Biddle
1925 – Children of the Whirlwind jako Maggie
1924 – When a Man’s a Man jako Helen Wakefield
1924 – Ukochany brutal jako Jacinta
1924 – The Clean Heart jako Essie Bickers
1924 – Na wschód od Broadwayu jako Judy McNulty
1924 – Gerald Cranston’s Lady jako Angela
1923 – What a Wife Learned jako Sheila Dorne
1923 – Słynna pani Fair jako Sylvia Fair
1923 – Scars of Jealousy jako Helen Meanix
1923 – Just Like a Woman jako Peggy Dean
1923 – A Man of Action jako Helen Sumner
1922 – The Jilt jako Rose Trenton
1922 – Shattered Idols jako Sarasvati
1922 – Shadows jako Sympathy Gibbs
1922 – Fools of Fortune jako Marion DePuyster
1921 – Trzej muszkieterowie jako Constance Bonacieux
1921 – The Nut jako Estrell Wynn
1920 – Znak Zorro jako Lolita Pulido
1920 – Trumpet Island jako Eve de Merincourt
1920 – The U.P. Trail jako Allie Lee
1920 – The Sagebrusher jako Mary Warren
1920 – The Hope jako Lady Brenda Carylon
1920 – The Broken Gate jako Anne Oglesby
1919 – The Pagan God jako Beryl Addison
1919 – In Wrong jako Millie Fields
1919 – Dla honoru kobiety jako Helen Rutherford
1918 – Arizona jako Lena

Znak film

kasiaeliza

Mama dwójki Zorrątek. Trenowałam jujitsu japońskie i ociupinkę kendo. Lubię RPGi, planszówki, geografię, historię, piłkę nożną i książki. Nie wróć, książki to kocham. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *